AnnikaVA - doelen stellen - evalueren - office management
Ik zie het licht
Ze voorspellen dat ook dit jaar de zomer er gewoon weer aan komt. Er komt meer bewegingsvrijheid. Ritme en regelmaat lijken heel soms weer terug te zijn. Ik heb een grote opdracht afgerond en ga binnenkort aan een aantal nieuwe opdrachten beginnen. Een perfect moment om stil te staan bij de afgelopen maanden en vooruit te kijken naar de komende. Ook als de omstandigheden minder perfect zijn. Of misschien juist wel als de omstandigheden minder perfect zijn en het heel turbulent is, is zo halverwege het jaar een heel goed moment voor een pas op de plaats. In december schreef ik een blog over jaarlijks doelen stellen (https://www.annikava.nl/schot-voor-open-doel/) Nu is een goed moment om die doelen te evalueren.
Pas op de plaats
Doelen stellen is namelijk niet perse doelen halen. Jij verandert, de omstandigheden veranderen, dus ook die doelen veranderen. Ik kijk wekelijks terug op mijn kleinere doelen, ik kijk jaarlijks terug op mijn grote doelen. En halverwege het jaar check ik of ik op koers lig. Dus op de helft van mijn agenda kijk ik naar de doelen die ik aan het begin van het jaar stelde. Er zijn een heleboel manieren om te evalueren. Ik wil met je delen hoe ik zo in het midden van de jaarlijkse planning mijn doelen evalueer en daarbij vooral ook stil sta bij wat ik wil en wat ik geleerd heb.
Stilstaan om vooruit te komen
Ik bekijk welke doelen ik behaald of deels behaald heb en sta stil bij mijn successen. Ook kijk ik naar de doelen die ik (nog) niet behaald heb. Dan stel ik de,  voor mij, belangrijke vragen. De vragen waarom dit evalueren voor mij zo waardevol is omdat ik het soms compleet uit het oog verlies. Wat ik uit het oog verlies? Mijzelf! Om dat te voorkomen ga ik weer bewust na waarom ik de eerder gestelde doelen eigenlijk gesteld heb. Wil ik ermee verder of wil ik heel wat anders? En ook waarom dan? Dat laatste is iets om eerlijk over te zijn tegen jezelf. Probeer vermijdingsdrang te voorkomen. Maar ga ook niet door met iets wat je niet meer dient. En misschien wel de allerbelangrijkste vraag: heb je nog plezier in het behalen van je gestelde doelen? 
Dus ga er lekker voor zitten en vraag je af: 
  1. Wat ging goed? Wat ging minder goed? En waarom?
  2. Waarom zijn sommige doelen (nog) niet behaald?  Zijn dit nog steeds doelen die ik wil behalen? En waarom?
  3. Wat zijn concreet de eerste stappen die ik ga zetten in het nastreven van mijn gestelde doelen?
Voor meer informatie over doelen stellen in het algemeen kan je altijd de blogs op mijn site eens raadplegen: https://www.annikava.nl/blog/
Alles op zijn tijd
Bovenstaande tips wilde ik graag met je delen en had ik al eerder opgeschreven toen ik mij vandaag nog iets anders realiseerde toen ik zelf terugkeek op de eerste helft van 2021.  In het zonnetje op mijn dakterras kwam ik tot de conclusie dat ik bijna al mijn doelen voor dit hele jaar al behaald heb. Dat is mooi zou je zeggen. Dat is het ook en toch ook niet. Want ik heb het mij niet eens gerealiseerd. Het raasde aan mij voorbij en ik heb er niet bij stil gestaan. In moordend tempo jakkerde ik van het ene naar het andere. Het was leuk en het lukte. Maar eerlijk, ik heb er geen nanoseconde van genoten. Het was echt een kleine openbaring. Doormijmerend moest ik inderdaad aan mijzelf toegeven dat ik bijna ieder vrij moment vul met ergens mee bezig zijn en ergens naar streven. Nou ja zeg, en dat terwijl ik even niks doen en beschouwen zo belangrijk vind. Zo zie je maar, dat evalueren is altijd ergens goed voor. Dus mijn doel voor de rest van het jaar: een beetje meer doelloos zijn.
Alle tijd nemen is de beste manier om geen seconde te verliezen ~Nicolas Bouvier~

Ik ben Annika de Haan van AnnikaVA. Ik ben reiziger, huismus, moeder, partner, Leidenaar, yogi, lezer en avonturier. Als virtual assitant en office manager werk ik samen met creatieve en spirituele ondernemers. Voor hen plan en organiseer ik met groot plezier. Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy verklaring en cookiestatement.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.