Plannen maken en doelen stellen. Je leest erover, je houdt ervan of vindt het helemaal niks. Misschien heb je er zelfs wel boeken over gelezen of een workshop over gevolgd. Voor ondernemers lijkt het de heilige graal. En, begrijp me niet verkeerd hoor, ik ga er helemaal in mee. Sterker nog: I love it!
Why tell me why
Ik ben goed in het uitvoeren van plannen en werken aan doelen. Zowel voor mijzelf als voor anderen. Als therapeut stelde ik jarenlang doelen voor en met cliënten. Als teamcoach trok ik, samen met het team, hele afdelingen de goede kant op. Nu organiseer ik plannen van a tot z voor opdrachtgevers. Maar…waarom eigenlijk? Waarom vind ik dat nou eigenlijk zo leuk? Heb jij jezelf dat wel eens afgevraagd? Waarom altijd maar doelen stellen en plannen? In een Masterclass die ik laatst volgde kwam deze vraag naar voren en intrigeerde mij. Formats en strategieën om plannen te maken zijn er in overvloed. De stap daarvóór, de laag daaronder, komt veel minder vaak aan bod.
  1. Waarom maak je plannen?
  2. Hoe maak jij plannen?
  3. En de uitsmijter; wat zijn je Some Day Goals? Op een dag wil ik…. Op een dag doe ik…. Ja, wat eigenlijk?
Omdat het mij waardevolle inzichten opleverde wil ik die met je delen. Wie weet heb je er wat aan.
van Hier naar Daar
Het orde in de chaos scheppen was de eerste 30 jaar van mijn leven bittere noodzaak. Dat is een heel ander verhaal en vertel ik graag een andere keer. De afgelopen jaren maak ik vooral plannen omdat het mij plezier en voldoening oplevert. Mooie avonturen of leerzame ‘mislukkingen’. Ik plan mijn doelen en maak plannen zoals ik mijn reizen plan. Mijn huidige verblijfplaats is Hier. Ergens heb ik gehoord, gelezen of bedacht dat het Daar weleens interessant zou kunnen zijn. Er valt Daar wat te leren en te beleven. Dus ik struin op internet op zoek naar informatie over Daar. Ik lees eens een boek en heb het erover met anderen. En dan ga ik op weg. Nou zijn er natuurlijk verschillende wegen van Hier naar Daar. De kortste, de leukste, de toeristische en de snelste. Welke weg ik kies is steeds anders. Als de weg mij bevalt blijf ik lekker hangen en maak ik tussenstops. Als de weg mij verveelt of zelfs vertraging oplevert, ga ik bewust  even zitten om te bekijken of en wat ik eraan kan doen. En als ik onderweg naar Daar het idee opvat om naar Elders uit te wijken pas ik mijn route aan. Dan kom ik bij Daar wat later aan of ik kom er niet. Ook goed.
Wat doet het ertoe?
Maar weet je. Het was die ‘Some Day Goals’ vraag die is blijven hangen. Ik zag mijzelf zitten, als oude bes, in een schommelstoel op de veranda voor mijn huis. Tevreden met heel weinig. En it struck me like lightening. Hoe ik mijn dagen nu spendeer, is uiteindelijk hoe ik mijn leven spendeer. En wat doet er dan echt toe. Dát is de heilige graal.
En actie!
Dus wat zijn jouw Some Day Goals. Straks in die schommelstoel op je veranda; waar wil je dan op terugkijken? En werk daar dan vanaf vandaag aan. Wat ga je vandaag doen om dat straks gerealiseerd te hebben? En wanneer je nou direct bedenkt dat je geen tijd hebt om dat te bedenken, laat mij dan met je meekijken naar hoe je nu kleine stappen kan zetten om meer ruimte te maken om daar naartoe te werken. Don’t waste your precious time!

Ik ben Annika van AnnikaVA. Ik ben reiziger, huismus, moeder, partner, Leidenaar, yogi, lezer en avonturier. Als virtual assitant werk ik samen met creatieve en spirituele ondernemers. Ik plan,  organiseer en administreer. Waarom moeilijk doen als het samen kan. 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy verklaring en cookiestatement.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.