De laatste periode van het jaar is alweer in volle gang. De schoencadeautjes liggen min of meer klaar in de kast. Pakjesavond is gepland en geregeld. Voor iedereen lievelings dranken en spijzen in huis. De radaren beginnen zelfs al te draaien richting de kerstperiode. Toch ook nog een paar kleine cadeautjes voor onder de boom. Wat moet je je naasten nou toch weer geven?
Ik stik
Is dit een schets van jouw situatie rondom de feestdagen? Of misschien zelfs wel rondom verjaardagen. Want het is zo ontzettend fijn om te geven en je geliefden blij te zien. En daar, precies daar, ligt ook de grote valkuil. Want wat begint als iets wat je leuk vindt, gaat soms opeens voelen als een loden last. Een verplichting. Dat is vaak een teken dat je jezelf vergeten bent. Wanneer heb je je voor het laatst afgevraagd wat je jezelf kan geven? Wat heb jij nou eigenlijk nodig? En dan bedoel ik natuurlijk niet die shampoo in de aanbieding, maar echt iets wat voor jou waarde toevoegt. Want onthoud dat het feitelijk is zoals bij dat zuurstofmasker in het vliegtuig. Eerst jij, dan anderen.
Ik wil het
Als ik opdrachtgevers vraag wat zij het het liefste zouden willen, is het antwoord bijna eenduidig. Meer tijd. Meer tijd voor zichzelf. Meer tijd voor familie. Tijd om projecten uit te werken of om die training te lanceren. Meer tijd om te sporten of om buiten te zijn. Ik sprak laatst een aantal collega-ondernemers tijdens een digitale bijeenkomst en schrok van wat ik hoorde. Zelfs iedere dag een kwartiertje naar buiten gaan leek te hoog gegrepen. Want er zijn altijd zoveel andere dingen die moeten, die moeten voor anderen, die moeten van jezelf.
Ik kan het
Van plannen en organiseren heb ik mijn tweede natuur gemaakt. Dus ik ga ‘aan’ van dit soort verhalen. Want juist zelfzorg en het voorzien in eigen behoeften is de basis van een gezonde planning. Momenten met niks en momenten om op te laden, dat moet. Wanneer het inplannen van deze momenten voelt als een taak erbij is er werk aan de winkel. Omdat alle begin moeilijk is, geef ik je vijf simpele stappen om een begin te maken met zorgen voor jezelf.
1.Blokkeer een uur in de week in je agenda voor dit experiment en verklaar dat uur heilig; nee, die was kan wachten!
2.Bepaal je grootste behoefte of verlangen en plan dat in op dat uur; bewegen of juist niksen? Rust of actie?
3.Zorg dat de randvoorwaarden goed zijn; koop sportschoenen, stuur huisgenoten de deur uit, boek een massage enz.
4.Hou dit stoicijns en rigide tenminste één maand vol; je kan dus echt pas een uur later naar die verjaardag want eerst dit.
5.Plan na die maand een extra half uur in om dit plan te evalueren; werkt het zo of wil je het anders? Twee keer een half uur of dagelijks een uur?
Ik doe het lekker niet
En vooruit, ik geef je als uitsmijter nog mijn ultieme tip mee. Laat het een ander eens lekker doen! Je man, je vriendin, je collega, je kind of het lot voor mijn part. Doe gewoon eens iets niet en laat het een ander oplossen. Het ei van Columbus. Trust me. Je zal versteld staan van wat zich vanzelf oplost en wanneer dat niet het geval is vraag je hulp. Dus onder de kerstboom dit jaar? Wat jij wilt!

Ik ben Annika de Haan van AnnikaVA. Ik ben reiziger, huismus, moeder, partner, Leidenaar, yogi, lezer en avonturier. Als virtual assitant en office manager werk ik samen met creatieve en spirituele ondernemers. Voor hen plan en organiseer ik met groot plezier. Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy verklaring en cookiestatement.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.