Een van de vele quotes die regelmatig voorbij komt. En zeker niet onjuist. Altijd chaos is ook orde. Ik weet er alles van. En altijd chaos kost ook energie. En het brengt je niet altijd naar waar je naartoe wilt. Wanneer mijn kamerplanten er alweer verdrietig bijhangen omdat ik ze per ongeluk drie dagen achter elkaar water gaf. Of drie maanden niet. Ervaar ik vooral wanorde.  Dus ik werd een meester in plannen en de Boss Lady van de structuur.

 

Waarom doe je wat je doet?
Je loopt vast. De dag is voorbij zonder dat je weet waaraan. Je bent moe, maar waarvan eigenlijk? Dan is je afvragen waarom je doet wat je doet het ei van Columbus. In verschillende banen en keuzes die ik maakte voelde ik dat het goed was. Toch hoorde ik mijzelf even goed vaak mopperen op wat er nog moest gebeuren of op wat er op de planning stond. Langzaam maar zeker ben ik gaan filteren wat het precies is wat ik leuk vind, wat mij energie geeft. En wat het nou juist is wat weerstand oproept en alleen maar energie kost. Regelen, organiseren, plannen, vraagstukken oplossen. Ja! Daar krijg ik vleugels van. Te weinig tijd voor mijzelf, negativiteit,  geen focus. Nee! Dat overschaduwt wat positief is.
Of doe het lekker niet.
Er zijn natuurlijk heel veel manieren om meer helderheid te krijgen. Wat helpt is het inplannen van wat je doet en wil doen. Maak het visueel in een planning. Zelfs de kleinste dingen, dus ook die planten water geven. Voor mij geeft dat goed zicht op waar ik tijd aan kwijt ben. Het voorkomt dat iets mij overvalt. Zoals het strijken van die blouse die ik aan wil ’s morgens in de veel te vroege vroegte. Vervolgens ga ik taken plannen op momenten dat iets past bij mijn energie. Dus ’s avonds even die blouse strijken en klaarleggen voor de dag daarna. Ik schrap zaken van de  planning die ik niet nodig vind. Dus ik strijk die blouse misschien wel helemaal niet meer, want wat maken die kreukels nou eigenlijk uit.  Of ik vraag hulp bij dingen die ik niet goed kan of liever niet doe. Er kan heus wel iemand anders die planten water geven. Het klinkt misschien banaal. Maar al deze kleine dingen goed regelen levert bergen tijd en energie op. Moet je nagaan wat het oplevert wanneer je de grote zaken of zelfs je leven op orde hebt.

 

We are not in Kansas anymore.
Al vaker hoorde ik dat het wel heel saai en voorspelbaar is om alles te plannen. De gedachte is dan dat er weinig tijd overblijft voor spontaniteit. Maar nee. Niet. Nietus. Het tegenovergestelde is waar. Ken je Dorothy uit de ‘Wizard of Oz’? Samen met haar hondje Toto blies een orkaan haar huis van Kansas naar het land van Oz. Dorothy  moest de tovenaar zien te vinden om weer terug naar huis te komen. Via het gele pad zou zij daar vanzelf komen. Haar doel was duidelijk en zelfs de weg er naartoe was geplaveid. En toch heeft Dorothy zich geen moment verveeld onderweg naar haar eindbestemming. Als je mij niet gelooft kijk dan vooral de film. En zo is het precies. Wanneer je weet waarom je doet wat je doet of waarom je het niet doet ontstaat juist tijd, vrijheid en vooral creatie. 

 

Dus strijk die blouse of doe het lekker niet. Koop kunstplanten of plan dat water geven in. Want zoals verwacht loopt altijd alles anders. En ik weet zeker dat het mogelijk is om optimaal te genieten van geplande chaos. En lukt het niet alleen? Vraag om hulp!

Ik ben Annika de Haan van AnnikaVA. Ik ben reiziger, huismus, moeder, partner, Leidenaar, yogi, lezer en avonturier. Als virtual assitant en office manager werk ik samen met creatieve en spirituele ondernemers. Voor hen plan en organiseer ik met groot plezier. Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy verklaring en cookiestatement.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.